Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Wethouder-ondernemer Sluiter mag werkbedrijf weer winstgevend maken

WESTERVOORT – Een rood hoofd van woede. Liemerse raadsleden kregen het spontaan als ze de directeur van Presikhaaf Bedrijven op bezoek kregen.

Het werkvoorzieningsschap leed elk jaar vele miljoenen verlies. Omdat het Arnhemse werkbedrijf voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een gemeenschappelijke regeling is, moesten tien regiogemeenten – waaronder Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar – steevast de portefeuille trekken.

Twee jaar geleden kwam het sociale werkvoorzieningschap Presikhaaf 14 miljoen euro te kort – een nieuw dieptepunt en een bestuur dat niet op één lijn zat. ‘Nu is het mooi geweest’, riepen politici. De Westervoortse wethouder en ondernemer Hans Sluiter mocht schoon schip maken.

Sluiter is wethouder Economische Zaken in Westervoort. Daarnaast is hij directeur van Bazo Staalbeheer, dat onder meer roosters en vloerluiken maakt. Hij werd april 2016 voorzitter van het algemeen en het dagelijks bestuur. Op 22 december vergadert het algemeen bestuur van Presikhaaf; het beslist dan of het verder gaat als Scalabor, met Arnhem als groot aandeelhouder. Zevenaar wil voor 1 miljoen euro aan aandelen kopen, fusiepartner Rijnwaarden vertrouwt het niet. Ondertussen blijft Sluiter de koers uitzetten.

Wat was de opdracht?

,,Een duurzame oplossing bedenken voor Presikhaaf. Een forse reorganisatie was nodig. Zo gaan dertig begeleiders niet mee naar Scalabor omdat het nieuwe arbeidsontwikkelbedrijf nieuwe kwaliteiten vraagt van begeleiders. Nog eens twintig worden bijgeschoold. Het hele loongebouw van Presikhaaf was te duur, en dat hebben we aangepast. Onrendabele onderdelen als de schoolmeubelmakerij – er werd veel geld in gepompt maar amper iets verdiend – zijn afgestoten. Weinig renderend was het detacheren van SW’ers (zij die door een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap niet onder normale omstandigheden kunnen werken, RB). De opbrengst was soms 2,50 euro per uur, terwijl 8 euro normaal is. Scalabor moet binnen vijf jaar winstgevend moet zijn. Dat zijn we nu dus nog niet, al zijn we in control. Het verlies is minder groot. Het is nu geen 14 miljoen meer maar 10 miljoen.’’

Hoe kan een onderneming zoveel en zo lang verlies lijden? Dan ben je toch allang failliet?

                  © Jan Ruland van den Brink

,,Nou, dit is natuurlijk wel een bedrijf in de sociale sector. Daar gaat geld aan op, want je hebt met een kwetsbare doelgroep te maken. Het zijn er ook veel: 2.500 SW’ers uit de 10 deelnemende gemeenten, waarvan Westervoort zo’n 100 man leverde. De hele organisatiestructuur rammelde. Er was onvoldoende bestuurlijk vertrouwen. En dan bezocht de toenmalige directeur raadsvergaderingen om te melden dat er weer een enorm verlies was ‘en dat jullie natuurlijk wel begrijpen dat jullie de knip moeten trekken’. Als er één ding is waarmee je politici kwaad krijgt, is het zo’n melding en de toon waarop het gezegd wordt. De raadsleden werden boos en kapittelden verantwoordelijk wethouders – ‘houd die verliezen toch eens beter in de gaten!’.’’

Hoe gaat het verder, nu Presikhaaf Scalabor wordt?

,,Er was voor dit jaar een realistische begroting gemaakt: 10 miljoen euro verlies lijden over 2017. Dat doel hebben we gehaald. Je moet wel realistisch blijven. Je kunt niet van 14 miljoen negatief van de ene op de andere dag in de plus uitkomen; daar zijn jaren voor nodig. In 2021 wil Scalabor winst maken. Dat is ambitieus, maar daar is ook een nieuwe, professionele organisatie omheen gebouwd.’’

Voor u is het bijna einde oefening.

,,Dat klopt, maar de kans bestaat dat ik terugkeer. Daarvoor moet ik wel weer wethouder of raadslid zijn, want de voorzitter moet een gemeentebestuurder zijn. Ik wil overigens doorgaan, ook al heb ik het als wethouder-ondernemer druk genoeg en was het voorzitterschap bij Presikhaaf pro Deo. Er ging geen dag voorbij dat ik niet met Presikhaaf bezig was. Onder de douche, tijdens het eten, steeds dacht ik eraan. Dat was niet voor niets, want je zit er voor een bijzondere doelgroep.’’

Over Presikhaaf

Presikhaaf Bedrijven begon in 1930 en begeleidde dat jaar vier medewerkers. Anno 2017 maakt het zich sterk voor drieduizend mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij vallen onder de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en doen onder meer groenonderhoud en verpakkings- en montagewerk.

Mensen met een WSW-indicatie kunnen in of via een sociale werkvoorziening werken zoals Presikhaaf. Sinds 1 januari 2015 kan niet meer in de WSW worden ingestroomd.

Tien gemeenten zitten in de gemeenschappelijke regeling. Dat zijn Arnhem, Doesburg, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort, Zevenaar, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden en Rozendaal. Zij betalen naar rato van het aantal inwoners en cliënten.

Gepubliceerd op 17-02-2018 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018